Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 12. 2022

Jak to bylo tenkrát v Betlémě?

Ne, rozhodně to nebyla žádná idylka! Josef s Marií šli z Nazareta do Betléma (cca 150 km), aby se tam dali zapsat při sčítání lidu podle nařízení Quiriniova, každý podle svého původu. Josef byl z kmene Davidova, tudíž původem z Betléma. Cesta byla jistě únavná, zvlášť pro Marii, která byla v posledním měsíci těhotenství. Po tří- až čtyřdenní cestě přišli do Betléma, kde pro ně nebylo místa. Městečko bylo přeplněné lidmi. To, co Marie hledala, bylo jen ústraní a samota. Našli si chlév na kraji města. Jakási udusaná hlína, snad dobytek a kousky slámy. A tam se narodí On. Proč oslavujeme právě narození tohoto dítěte? Vždyť každé malé dítě je zázrak! Také život, který mezi námi prožil, byl životem obyčejného člověka. Vždyť On se také vždy nazýval synem člověka – a byl to těžký život.!

Rodina musí záhy utíkat před zlobou vládce Heroda, který neváhal vraždit děti (jak aktuální pro dnešní dobu!). Největší část svého života se živí těžkou práci tesaře v Josefově dílně v Nazaretě.

Ve svých 30 letech vystoupí na veřejnosti a jeho slova jsou úplně jiná než slova místních náboženských vědců a jeho slova rozdělují. Své poslání zahájil tak, že hlásal radostnou zvěst: „Čas se naplnil a přiblížilo se Boží království.“ (Mar. 1, 15) „Nikdo nikdy nemluvil tak jak On.“ (Jan 17, 45–46) Rozděluje lidi. Před dvěma tisíci lety tak jako dnes. Mnozí ho nenávidí, mnozí milují, někteří o něm raději nechtějí slyšet. Nepřátele ho obviní z rouhání, že se činil s Bohem, a náboženská velerada ho odsoudí k potupné smrti na kříži – On přijme. Nebrání se. Na kříži vstřebá do sebe veškerou zlobu, nenávist, všechen hřích lidí. Jako živý, vzkříšený se vrací s odpuštěním, s milosrdenstvím. I kdyby ho po celá tisíciletí ukládali do hrobu, On se vrací. (Jan 1, 5) „To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila.“ (Jan 11–12) Přišel do svého vlastního, ale jeho vlastní ho nepřijali. Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se jeho dětmi.

Proto pojďme a radujme se! Z toho dítěte, syna člověka a z Boha mezi námi. Hle, sláva věčného tvůrce všehomíru všem nám září v úsměvu dítěte. Bůh mezi námi, v jeslích nemluvňátko, venite adoremus. (kancionál, zpěvník 219, 3. sloka)

Pozvání k rorátním bohoslužbám každý pátek od 2. 12. v 8.00 ráno.
Štědrý den – slavná půlnoční mše svatá ve 20.00 v Dolní Kalné a ve 22.00 v Hostinném.
1. svátek vánoční, 9.00, Hostinné
2. svátek vánoční, 9.00, Hostinné
Nový rok, 9.00, Hostinné

Přeji krásné a požehnané Vánoce a šťastný nový rok 2023.

P. Stanislaw Sikora, farář v Hostinném